A vizsgálatról

Szeretném bemutatni, milyen is egy nőgyógyászati rendelő, mi történik ott, hogyan zajlik egy nőgyógyászati vizsgálat, miről fogom kérdezni, de legfőképp, hogy hogyan készülhet fel mindezekre. Nagyon fontos, hogy a nőgyógyászhoz járás már fiatal korban rutinszerűvé váljon az életében, mert így számos esetlegesen kialakuló betegség megelőzhető. Ha rendszeresen látja orvos, biztos lehet abban, hogy a kellemetlenségek nagy részét elkerülheti. Vágjunk is rögtön bele! Kezdjük talán azzal, hogy mikor és miért kell felkeresni a nőgyógyászt.


FONTOS!

A nőgyógyászati problémák közül az egyik legsúlyosabb betegség a méhnyakrák, illetve annak megelőző állapotai.

  • A méhnyakrák a méhnyak hámsejtjeinek abnormális növekedése során kialakuló súlyos, életveszélyes elváltozás.
  • A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat.
  • A fejlett országokban 100 000 lakosra évente 10 új megbetegedés jut, a kevésbé fejlett vagy fejlődő országokban ez az arány ennek akár négyszeresét is eléri.
  • Járványtani vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákfajták és az egyéb genitális rákok több mint 90%-a összefügg a humán papillómavírussal (HPV).
  • A WHO becslése szerint a világon kb. 650 nő hal meg naponta méhnyakrákban.
  • Magyarországon ez évi 1000 új megbetegedést és 500 halálos áldozatot jelent.
  • A betegség korai szakaszában szinte egyáltalán nincsenek tünetek, viszont mire panaszokat okoz, addigra gyógyíthatatlan, halálos betegséggé alakul.
  • A betegség megelőzhető! A megelőzésnek két alappillére van: a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a méhnyakrák ellen kifejlesztett humán papillóma vírus elleni védőoltás.
  • A szexuális élet elkezdése után, évente egyszer mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, aki elvégzi a szűrővizsgálatot.
  • Érdeklődjön a HPV elleni védőoltásról!

Az első találkozás

Ha még nem járt nőgyógyászati vizsgálaton, javaslom, látogasson meg! Szívesen körbevezetem a rendelőben, elmagyarázom a nőgyógyászati vizsgálat menetét, és bemutatom a vizsgálathoz szükséges eszközöket. Így a jövőben nem kell tartania az ismeretlentől! Fontos, hogy amikor vizsgálatra jelentkezik, ne hagyja otthon a taj-kártyát! Mindenképp jó, ha az első vizsgálatra egy közeli rokon, testvér, szülő, kedves kíséri el, oldva ezzel az első vizsgálattal járó feszültséget!.


Minimum évente egyszer

Javaslom, hogy évente vegyen részt szűrővizsgálaton! Erre akkor is szakítson időt, ha nincsen semmi baja, főleg, ha már volt szexuális kapcsolata vagy fogamzásgátló tablettát szed! De ha bármilyen panasza van, vagy csak valamilyen szokatlan dolgot észlel, ne várjon! Egyes esetekben az apró tünetből is komolyabb baj lehet. A nem kezelt esetek súlyosbodhatnak, gyógyításuk is bonyolultabb, hosszabb ideig tarthat. Kinek hiányzik ez? Jobb, ha inkább hamar eljön, és beszél velem.


Az alapvető kérdések.

Kíváncsi leszek a szokásaira, a családban előforduló betegségekre (pl. infarktus, agyvérzés, daganatok). A saját betegségeire, ha vannak ilyenek – mondjuk asztma, magas vérnyomás, cukorbetegség –, illetve rendszeresen szedett gyógyszereit mindig előre mondja el!

A vizsgálat előtt az utolsó menstruá­ció dátumát is nézze meg a menzesznaptárában. Bármilyen kérdést bátran tegyen fel! Semmit nem érdemes eltitkolni; ez az a hely, ahol nincsenek kötöttségek és tabutémák.


Mire számíthat?

Nőgyógyászati rendelőmben van öltözőfülke, ahol először deréktól lefelé kell levetkőznie. A vizsgálat egy speciális vizsgálóasztalon történik, erre már úgy kell felülnie, hogy nincs Önön fehérnemű.

Egy jó tanács: ha szoknyában jön, a vizsgálat előtt és után az intim részek takarva maradnak, és nem fogja magát kényelmetlenül érezni!


Vizsgálat elött gumikesztyűt húzok, és a vizsgálat első részében megtekintem a külső nemi szerveket. Az első rész tehát vizuális. Meg kell néznem például a szeméremtestet, az ezen lévő esetleges elváltozásokat, a szőrzet elhelyezkedését (persze csak ha van). Ezek mind-mind olyan apróságok, amelyek segítenek a diagnózis felállításában. Ezt követően a hüvelybe vezetek egy eszközt, amit hüvelytükörnek hívnak, de alakja miatt a legtöbb nő csak „kacsaként” emleget.


Rendelőmben mindíg egyszerhasználatos steril műanyageszközöket használok! Fémet nem! Így a vizsgálat kellemesebb vagy kevésbé kellemetlen, hiszen az eszközök nem hidegek.


Segítségével megnézhetem a hüvelyfalat, a hüvelyboltozatokat és a méhnyakat, illetve úgynevezett kenetet tudok venni a méh nyakcsatornájának és felszínének sejtjeiből, valamint a hüvelyváladékból. A minta az erről a területről kiinduló daganatos betegségek vagy az azokat megelőző állapotok kiszűrésére szolgál, a hüvelyváladékot pedig a kórokozók szempontjából vizsgáljuk.


A vizsgálóasztal mellett egy érdekes, távcsőszerű eszközt láthat. Ez a kolposzkóp, egy speciális nagyító, amelyen keresztül jobban látom, könnyebben megítélem a kóros hámfelületeket. Tüzetesen átnézem mind a külső nemi szerveket, mind a hüvely és a méhnyak hámszöveteit, nyálkahártyáját.


Ezután következik a kétkezes vizsgálat. Egyik ujjammal a hüvelybe nyúlok, miközben másik kezemmel a hasat tapintom át: a méhet utána mindkét oldali petefészket, valamint azok környezetét is. Maga a vizsgálat normál esetben, nem fájdalmas. Picit ugyan kellemetlen, de nyugalom, nem tart sokáig. És persze a mellek sem maradhatnak ki. A nőgyógyászati vizsgálatnak elengedhetetlen része az emlők vizsgálata! Miután alulról visszaöltözött, felülről kell levetkőznie, hogy megvizsgálhassam a melleket is. Áttapintom mindkét emlő mirigyállományát, a bimbók körüli területet, a hónalji nyirokcsomókat is. Javaslom, e mozdulatokat alaposan figyelje meg! Ellesésük sokat segíthet az önvizsgálatban.


A nőgyógyászati vizsgálat során mindig bátran szóljon, ne habozzon, ha valami fáj vagy kellemetlenséget érez! És tényleg nem kell félni, az egész nem nagy dolog. Számomra fontos, hogy rendelőmből távozva ne legyen Önben kellemetlen érzés. A vizsgálat végén nyugodtan tegye fel kérdéseit, készségesen fogok válaszolni! Ha fogamzásgátló tablettát szed, a szükséges recepteket ilyenkor kérheti el.